fbpx

COMMANDERS – FALCONS: ‘ALS WE ZONDAG VERLIEZEN, IS HET SEIZOEN VOORBIJ’

WhatsApp-Image-2019-06-19-at-20.01.36-1-1170x650
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met Lelystad Commanders-Arnhem Falcons staat er zondag een play-off-wedstrijd op het programma om van te smullen. Beide ploegen waren eerder dit seizoen enorm aan elkaar gewaagd. Schrijft Arnhem geschiedenis door voor de eerste keer in het bestaan de Tulip Bowl te halen, of weet Lelystad net als vorig jaar de eindstrijd te halen? De headcoaches aan het woord.

Ja, het was dé kans om historie te schrijven, en Lelystad Commanders liet dat vorig jaar glippen. In een competitie zonder de Amsterdam Crusaders – die alleen Europese wedstrijden speelde met het eerste team – lag de weg naar de Tulip Bowl voor veel ploegen open.

Lelystad haalde de eindstrijd, maar verloor van de Hilversum Hurricanes met 24-13. Zo eindigde het debuutseizoen van Michiel Veerkamp als head coach van de Commanders een beetje in mineur. “Het was inderdaad een gemiste kans. We hadden tijdens de Tulip Bowl een heel slechte dag. In de reguliere competitie kom je daar nog wel mee weg, in een finale niet.”

Datzelfde geldt voor zondag. Ook dan is het do or die. Veerkamp verwacht niet dat zijn ploeg het nog een keer laat afweten. “Vorig jaar hebben we wat issues gehad met trainingsopkomsten, zelfs richting de finale. Nu zie ik dat alle jongens het football echt serieus nemen. Ik heb ze ook nog extra ingeprent: ‘Jongens, als we zondag verliezen, is het seizoen voorbij. Punt.’”

In het begin van het seizoen troffen de Commanders en Falcons elkaar al in Lelystad. Toen werd het 14-13 voor de thuisploeg. “Wij zijn gegroeid, en Arnhem ook. Dus het krachtsverschil zal niet heel anders zijn,” verwacht Veerkamp. “Ik ga me meer op de recente gametapes focussen dan op die eerste wedstrijd. Onze gamebooks zijn veranderd, er spelen bij beide ploegen wat andere jongens.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Bij Arnhem Falcons zit wat betreft die eerste ontmoeting nog een beetje oud zeer. “Wij hadden die wedstrijd eigenlijk moeten winnen,” stelt head coach Christian Heister. “Een van de side line judges gooide een flag bij een touchdown van ons, omdat hij gehinderd werd door een van onze coaches. Althans, dat dacht hij. Op de beelden was goed te zien dat hij zijn eigen chain crew omver liep. We hebben een brief van de bond waarin ze ons gelijk gaven, maar ook aangaven dat ze ons die touchdown niet meer konden geven.”

Het had een duur verlies kunnen zijn. Afgelopen zondag wisten de Falcons alsnog een plek in de play-offs te bemachtigen door in een onderling duel regerend kampioen én concurrent Hilversum Hurricanes te verslaan met 16-6. Heister: “We hebben de laatste weken echt toegewerkt naar die wedstrijd. Ik had het gevoel dat de eerste ploeg die een touchdown zou maken, zou winnen. Gelukkig waren wij dat. Daarna heeft onze defense als beesten gewerkt om Hilversum tegen te houden.”

Wat die eerste confrontatie – los van de uitslag – in elk geval duidelijk maakt, is dat de Commanders en Falcons aan elkaar gewaagd zijn. “Het wordt een spannende wedstrijd, en hopelijk een faire strijd,” aldus Heister. “Iedereen moet maandag weer werken, haha. Lelystad is jong en hongerig, wij hebben wat meer ervaren spelers. Beide teams hebben andere kwaliteiten. De QB van Lelystad (Carlo van Deventer) is erg atletisch, dus als hij geen afspeelmogelijkheid ziet, gaat hij zelf. Hij was vorig jaar MVP van het seizoen, en dat word je niet zomaar. Wij hebben weer een solide defense en een goede running game. We zijn goed op dreef, en iedereen is fit. En we willen heel graag.”

Maar dat geldt ook voor Lelystad. “Ik denk dat als wij een goede dag hebben, we zelfs van de Crusaders kunnen winnen,” aldus Veerkamp. “Mijn coach vroeger zei altijd: any given Sunday. De wedstrijd moet eerst gespeeld worden. Dat heb ik ook tegen de jongens van Leiden gezegd afgelopen zondag. Wij moeten ons niet richten op de Tulip Bowl, maar op de wedstrijd van zondag tegen Arnhem. Het gevoel is goed, we zijn als ploeg gegroeid, volwassener geworden. Dat is fijn om te zien zo vlak voor de play-offs. En dat we thuis spelen is ook lekker. We kunnen ons nu in een vertrouwde omgeving voorbereiden.”

Kortom: het belooft een clash te worden in Lelystad.

Tekst: Mike van Damme
Foto’s: Arnhem Falcons

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

DEEL DIT BERICHT MET JE VRIENDEN

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email